maanantai 21. toukokuuta 2012

Polar FT60

Viime merkinnässä tuli mainittua sykemittarin ostoaikeista. Nyt kaksi viikkoa myöhemmin otsikossa mainittu Polarin FT60 ollut hieman reilun viikon käytössä, eli tuumasta siirryttiin myös toimeen.

Pallottelin pitkään muutaman eri mallin välillä. FT40:stä löytyy iso osa FT60:n toiminnoista ja FT60:n kanssa samanhintainen RCX3 taas houkutteli muotoilunsa puolesta. Lopulta RCX3 tippui pois ollen suunnattu selkeästi juoksuun ja pyöräilyyn. Se tukeutuu myös voimakkaasti erilaisiin ulkoisiin sensoreihin enkä olisi saanut sen toiminnoista puoliakaan hyödynnettyä. Lisäksi vaakakupissa painoi se, että meiltä löytyy jo FlowLink-tiedonsiirtolaite joka ei RCX3:n kanssa ole yhteensopiva, mutta FT40:n ja FT60:n kanssa kylläkin. FT60 lopulta otti voiton FT40:stä, koska sisältää OwnZone-sykealuemäärityksen ja STAR-harjoitusohjelman. Myös käyttöliittymän suomenkielisyys on mainittava ansioksi.


FT60:ä on muutamana erinäköisenä mallina, lienee sanomattakin selvää että päädyin tähän miesten malliin joka kuvassa on.

Käyttö alkoi tietojen syöttämisellä ja kuntotestin tekemisellä. Polarin kuntotestin ollessa kyseessä, puetaan päälle sykevyö, käydään pitkäkseen ja käynnistetään testaus. Viiden minuutin rentoutumisen aikana harjoitustietokone mittaa sydänsähkökäyrästä tiettävästi kohtuullisen luotettavasti käyttäjänsä aerobisen kunnon. Tuloksena saatava OwnIndex-arvo pitäisi vastata läheisesti maksimihapenottokyky-arvoa (VO2Max).

Itse sain arvoksi 52 mikä tarkoittaa ohjekirjassa olevan taulukon mukaan hyvää kuntoa. Oikeastaan hieman yllätyin, positiivisesti… mutta kaipa se on uskottava. Kuntotesti suositellaan tehtävän noin kuukausittain. Kunnon kehityksen pitäisi tällöin näkyä OwnIndex-arvon parantumisena. Harjoitustietokone tallentaa edelliset arvot muistiin ja piirtää niistä käppyrää, mitä voi sitten ihastella.

Kun kuntotestistä on saanut tulokset, voi antaa harjoitustietokoneen luoda harjoitusohjelman. Valittavissa on kolme erilaista ohjelmaa: paranna kuntoa, maksimoi kunto ja pudota painoa. Itse valitsin "paranna kuntoa" näin intin alla. Kuntotestin tuloksen, käyttäjätietojen ja valitun ohjelmatyypin perusteella ohjelma tekee tavoitteet aina viikoksi kerrallaan.

Tavoitteista näkyy, kuinka paljon kaloreita on poltettava, kuinka kauan tulee harjoitella ja lopulta kuinka suuri osa tuosta ajasta tulee viettää milläkin sykealueella. Tämä esitetään havainnollisesti erikorkuisina palkkeina näytöllä. FT60:n kanssa harjoittelu perustuu kolmeen sykealueeseen. Yksinkertaisesti katsottuna alimmalla alueella harjoittelu polttaa rasvaa, keskimmäisellä taas aerobinen kunto kehittyy ja ylimmällä maksimisuorituskyky kehittyy. Minua laite opasti harjoittelemaan reilut kolme tuntia juuri päättneellä viikolla ja viettämään leijonanosan ajasta kakkosalueella, mikä tuntuukin loogiselta. Ykkösalueen tavoite oli noin puolet kakkosalueesta ja kolmosalueen palkkia tuskin näkyi.

Lenkille lähtiessä käytän OwnZone-toimintoa hienosäätämään sykealueet senhetkistä kuntoa vastaaviksi, se kun vaihtelee päivittäin, palautumisasteesta, stressitasosta ja vuorokaudenajastakin riippuen. Se opastaa ensin hitaasta kävelystä alkaen kiihdyttämään vauhtia asteittain jonka aikana se päättelee, onko tällä kertaa syytä nostaa vai laskea sykerajoja. Mielenkiintoinen toiminto. En osaa vielä tässä vaiheessa sanoa miten hyvin se toimii, mutta ehkä se käy selville ajan myötä.

Hankin sykemittarin motivoimaan ja tuomaan mielekkyyttä kuntoiluun. Ilokseni on todettava että tuo motivoiva vaikutus on ollut toivottu nimenomaan tämän STAR-harjoitusohjelman takia. Tykkään siitä, että minulle on annettu ihan konkreettiset tavoitteet, jotka pitää saavuttaa että harjoittelusta saa sen toivotun hyödyn. Eli "mitä" ja "kuinka paljon". Näiden tavoitteiden perässä lenkkeily kolkutteli ainakin nyt ensimmäisellä viikolla ihan jatkuvasti takaraivossa ja lenkille lähtöä oikeastaan suorastaan odotti. Viikon päätteeksi FT60 läväytti ruutuun kirjekuoren josta löytyi kolme tähteä (siitä koko toiminnon nimi) ja pokaali, kun saavutin ja oikeastaan reilusti ylitin sen asettamat tavoitteet. Pokaali näkyy luultavasti maanantain ajan ihan perus kellotaulunäkymässäkin, mikä on hauska yksityiskohta.

En näe syytä miksei tuo tavoitteiden saavuttaminen olisi mielessä myös nyt tulevalla viikolla, varsinkin kun nyt on jo vähän päässyt jyvälle, että mistä tässä sykeohjatussa harjoittelussa on oikeastaan kysymys. Mietin millaista se olisi ilman tätä harjoitusohjelmaa vaikkapa FT40:n kanssa. Totta, netistä löytyy kaiken maailman treeniohjelmia, mutta jotenkin siitä tulee astetta henkilökohtaisempaa kun se on omassa ranteessa omassa sykemittarissa. Täytyy siis olla tyytyväinen hankintaan.

En ole muuten koskaan tykännyt pitää rannekelloa. Nyt tuo FT60 on kuitenkin ollut kädessä lähes joka päivä. Liekö johtuu siitä että se ei ole kello vaikka se aikaa näyttääkin. Ystäväni ihmettelikin että "herranjestas, onks sulla rannekello?" Vastasin että "ei, se on sykemittari." Ystävän reaktio tähän oli luokkaa "jaa jaa, no johan mie ehdin pelästyä."

Ja lopuksi, takaan että ylläoleva ei ollut miltään osin maksettu mainos. Olen vain, öhöm, lievästi innoissani tästä?

Lisäys 22.05.: Kirjoitin tuossa että pokaali näkyy todennäköisesti maanantain ajan perus kellotaulunäkymässä. Nyt on tiistai ja koska pokaali komeilee edelleen kellonajan alla, päätin tutkia asetusvalikkoa, kun sieltä voi valita näkyykö kellotaulussa pelkkä aika vai myös FT60-teksti. Nyt sinne oli ilmestynyt myös kolmas vaihtoehto eli aika ja palkinto. Mielenkiintoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti