tiistai 23. elokuuta 2011

Workshop Collection

Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat vierähtäneet koulussa ja kolmas on hyvässä käynnissä. Eka viikko meni kokonaisuudessaan metallipajalla, toinen viikko puolestaan lähes kokonaan puupajalla. Saldona pajoilta on paitsi jonkun verran tärkeää työvälineiden ja työtapojen tuntemusta, myös muutama harjoitustyönä syntynyt (enemmän tai vähemmän) käyttöesine.


Kuvassa takana näkyy pieni kuution muotoinen metallikuppi, joka oli ensimmäinen hitsausharjoitus. Ideana oli saada se pitämään vettä. Useimmat saumat onnistuivat ihan hyvin, mutta yhdestä saumasta se vuotaa vieläkin hieman. Kyllästyin lopulta paikkaamaan sitä.

Seuraavana tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa kastelukannu. Meille erikseen sanottiin että "älkää miettikö sitä muotoa, tärkeintä on että käytätte eri tekniikoita", mutta suurin osa ei kyllä ottanut sitä kuuleviin korviinsa: pajalla suunniteltiin ja valmistettiin kirjava joukko mitä erilaisimpia kastelukannuja. Oma tuotokseni näkyy etualalla. Se koostuu lähes kokonaan puolisuunnikkaista, ja etuseinän on tarkoitus olla kohtisuorassa alustaan nähden. Halusin lisäksi kiinnittää nelikulmaisen nokkaputken pohjan suuntaisesti, joten näiden mahdollistamiseksi kahvat jatkuvat kastelukannun alle toimiakseen jalustana. Olen itse hyvin iloinen lopputuloksesta. Se pitää myös vettä. Käytettävyyttä ajatellen kannussa olisi parantamisen varaa vaikka se sinänsä onkin ihan toimiva, mutta tässä tavoittelin nimenomaan muotoa. Maalia se kaipaisi pintaansa: materiaali on mustaa terästä ja siis ruostuvaa.

TIG-hitsausta käytettiin kaikessa hitsauksessa näissä töissä. Se oli kaiken kaikkiaan mieluisa kokemus. En ollut aikaisemmin hitsannut, mutta se ei haitannut kunhan muisti keskittyä ja pitää käden vakaana.

Puupajalla ensimmäinen homma oli tehdä leikkuulauta. Muodon sai luonnollisesti itse suunnitella. Raaka-aine oli tuppeensahattua koivua, jota sitten vaihe vaiheelta työstettiin erilaisten sahojen, höylien ja hiomakoneiden avulla aina lähemmäs lopullisia rakennuspalikoita. Keskiosaa varten jokainen teki erillisistä kappaleista liimapuulevyä, jonka päihin jyrsittiin vähän muotoilusta riippuen sisäiset liitoskohdat "kahvoille". Itse päädyin yksinkertaiseen kuusikulmion muotoon. Se näyttää mielenkiintoiselta kun sen laittaa seisomaan lyhyt pääty alaspäin. En varmaankaan raaski käyttää tätä leikkuulautaa ainakaan hetkeen.

Kuvan vasemmassa reunassa näkyy lepästä sorvattu kulho. Sen ulkopintaa ei juuri näy mutta siinä yritin jäljitellä Aino Aalto -sarjan muotoja, joista kovasti tykkään. Sorvaustakaan en ollut aiemmin kokeillut. Se on niin mukavaa, että olisin voinut tehdä vaikka useammankin kupin. On jotenkin tosi palkitsevaa nähdä kun vinhasti pyörivä kappale saa haluttuja muotoja pienillä ja harkituilla liikkeillä.

Puupajalla oli myös kolmas tehtävä, jossa oli tarkoitus kokeilla erilaisia liitoksia, lähinnä Lamelloa ja Dominoa. Suunnittelin aterimia varten pöydälle asetettavan kapean ja korkean lokerikon, ja sitä aloin toteuttamaan tammilevystä. Liitoksia tuli siihen niin paljon että niiden kaikkien sovittaminen toisiinsa ei kunnolla onnistunut, vaan työ piti kirjaimellisesti murjoa kasaan, ja voitte arvata että lopputulos ei silloin ole paras mahdollinen. Lokerikko jäi vähän kesken, en tiedä milloin menen tekemään sen valmiiksi. Tämä työ oli pienoinen pettymys kahden mukavasti sujuneen tehtävän päälle.

Rajojen kokeilemista korostettiin kuitenkin jo ensimmäisenä päivänä kuten myös sitä, että epäonnistuminen on sallittua ja jopa suotavaa. Sitäkin mukavampaa on sitten uudella yrityksellä saada homma menemään juuri niinkuin Strömsössä.

Työt olen kiikuttanut Haminaan säilöön, jossa olen käynyt nyt viikonloppuisin nauttimassa kotiseudun tunnelmista. Suurin osa kavereistakin on vielä siellä, osa muuttaa tännepäin vasta noin viikon päästä. Osa muuttaa puolestaan kauemmaksi, joten on ollut kiva käydä hengaamassa viimeisiä kertoja yhdessä siellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti